Eliud Kipchoge; no human is limited

Thijs van Dam

Hockeyinternational (45 interlands, WK zilver 2018) en speler van HC Rotterdam. STOX Energy Socks ambassadeur sinds 2019. 

Op zaterdag 12 oktober 2019 zat ik samen met mijn vader achter de livestream te kijken naar de recordpoging van Eliud Kipchoge. Al sinds mijn jeugd volg ik atletiek. Ik heb zelfs nog aan hardloopwedstrijden deelgenomen naast mijn hockey tot ongeveer mijn 16de. En nog steeds loop ik graag hard. 

Iedereen heeft het er al jaren over. Kan een mens de marathon onder de 2 uur lopen? Het wereldrecord staat op 2.01;39 tijdens een officiële marathon gelopen door Eliud Kipchoge. Eerdere pogingen mislukten in schoonheid. De wetenschapper Michael Joyner heeft ooit uitgerekend dat het ideale lichaam een tijd zou kunnen lopen van 1.57;58. Bij deze recordpoging werd niets maar dan ook niets aan het toeval overgelaten om een paar seconde onder de 2 uur te lopen. Werkelijk aan alles is gedacht. Er is een optimaal trainingsschema opgesteld. Eliud liep in de weken voorafgaand aan deze historische dag tussen de 200 en 230 km per week. Hallo, dat zijn dus 5 marathons per week. Dus denk wel dat hij fit was. Daarnaast is Nike de uitdaging aangegaan om de ultieme hardloopschoen te ontwikkelen waarbij het energieverlies minimaal is. Om de luchtweerstand te beperken voor Kipchoge loopt er een formatie van topatleten om hem heen in een optimale vorm om hem uit de wind te houden. De vorm is uitvoerig getest in een windtunnel. Voor deze tempomakers, die overigens elkaar aflossen en doorwisselen om het tempo bij te kunnen houden, rijdt een auto die exact het goede tempo rijdt. Er wordt een vlak gecreëerd op de weg voor de tempomakers middels een laser zodat ze weten hoe hard ze moeten lopen. 

Hieronder een paar bizarre cijfers op een rijtje van Eliud tijdens deze marathon. 

Zijn tijden op de 5 km 14 minuten 24 seconde. Mijn beste tijd ooit op de 5 km is 16;50. Dat is dus 1 minuut en 26 seconde langzamer, maar bizar om te realiseren dat ik daarna klaar ben en hij dit tempo 5 x volhoudt en dus ook in zijn laatste 5 km van de marathon. En dan komt hij uit op een tijd van 1.59;40. Dit is zo snel, niet te geloven. Kijk hoe hij de laatste paar honderd meter aflegt, met wat een gemak en met nog even een versnelling. Als je naar hem kijkt krijg je het idee dat hij wel nog even door zou kunnen gaan. Dit moment is mij voor een absoluut kippenvel moment, omdat het zo bovennatuurlijk snel is. 

Bekijk Thijs van Dam zijn kippenvel moment hier

Related articles

Goosebumps moments in sport: Epke Zonderland - The Flying Dutchman

Josine Koning: Maarten van der Weijden 10 km openwater zwemmen

Laura van Ramshorst: Tom Dumoulin; Giro d'Italia 2017